Nový blog: http://vojtechbilek.blogspot.cz/

Nějaká ta úvaha, aby se neřeklo...

9. 8. 2010 8:23
Rubrika: Má veledíla

Pokuste se vcítit do role několika dosazených neznámých hrdinů. Vy jste křesťani, nemáte s tím problém.


Byl slyšet vítězný bojový pokřik. Vojska slavného krále Reona II. se řítila na zbytky Loménského královského vojska. Král Delvan VI. padl v první linii a z naděje na vítězství zbyla jen hromádka kostí. Už nebylo úniku. Reon obsadil všechna okolní města a Embaros bylo poslední vzdorující místo. S jeho pádem nastává čas utrpení, čas temna. Ano, Reon byl ten, kdo přísahal, že vyvraždí celé Loménské království do jednoho.
Ještě před několika měsíci jste byli prostými řadovými vojáky a dlouholetými přáteli a snažili jste se živit svou rodinu. Poté ale vypukla válka. Reon vnikl na území a začal plenit a hubit. Obyvatelé království Lomenus se začali bránit, ale nic jim to nebylo platné. Vždy je čekala smrt. Blížila se konečná bitva a všichni se schylovali k městu Embaros. Jediný král Delvan mohl ubránit svůj lid. 
Leč ani ti nejsilnější a nejzdatnější nemohou převrátit chod celých dějin. Nastala Bitva. Král vyjel se svou jezdeckou jednotkou z města do protiútoku a po dlouhé snaze padl.

Poté bitva nabrala rychlého spádu. Po chvilce se Reonovi podařilo podpálit město a za chvilku byl cítit jen čpavý západch kouře a dým. Pomocí beranidla vyrazil bránu a získal plnou kontrolu nad městem.

Tou dobou jste stáli na věži, když jste spatřili, že se blíží váš konec. Zbylo vás jen několik a ve snaze zachránit si život jste se dali na útěk. Rychle jste pronikli tajným východem z města, ale za ním si vás několik nepřátelských mužů všimlo. Začali vás pronásledovat. Jste na pokraji sil, ale víte, že musíte běžet, nebo přijdete o život. Víte, že celou vaši zem ovládl nepřítel a ostatní země už jsou také pod jeho nadvládou. Vaše zem byla poslední vzdorující, ale stále máte snahu běžet. Stojí to za to? Když víte, že smrt se blíží tak jako tak? A když příjde, tak pak už nic nebude, jak celý život věříte. Má cenu to oddalovat? Je nějaká naděje na přežití?


Ale jak by tento příběh prožívali ateisté, jako postavy v příběhu? Proč by měly běžet dál, když stejně za chvíli přijde smrt a jak oni věří, tak poté už nic nebude.

Protože přesně toho se bojí. Bojí se toho, že věří v něco takového, v něco, co povídá o tom, že pokud zemřou už nebudou za sebe rozhodovat a jejich druhá část života nebude. Proto mají tak velký pud sebezáchovy, aby neustále běželi. A přitom stále vědí, že si pro ně smrt přijde a oni to mohou oddálit jen o několik dalších minut.

Jak bychom se do jejich role postavili my? My křesťané? Nebyla by pro nás jednodušší?

Proto si myslím, že tam kde všichni lidé umírají, by měl být vždy kněz. Lidé v pozici těchto by určitě rádi přijali možnost, pokračování života, ale není tam nikdo, kdo by jim o něm řekl...

Zobrazeno 694×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio